Odaberite savršen jastuk: Najbitniji je položaj spavanja

Da li Vam se ikada desilo da Vaši prijatelji ili porodica na sva usta hvale kauč, dušek, fotelju ili krevet koji su kupili, a Vama se čini da bi udobnije bilo ležanje na vrhovima naoštrenih koplja?

Ista je stvar i sa jastukom- udobnost je veoma individualna, a ogromnu ulogu igra položaj u kojem spavate, jer položaj vrata ne može biti jednak za spavanje na boku, stomaku ili leđima. Upravo zbog toga Mlily u ponudi ima brojne modele jastuka: anatomske, sečene, punjene, tvrde, meke, više i niže.

Idealan jastuk bi trebalo da podržava prirodnu krivinu vrata, jer položaj vratnog dela kičme snažno utiče i na ostatak kičme, ali i ramena i bokove. Birajte jastuk koji će držati vrat u pravilnom poravnjanju, u ravni sa prsima i donjim delom leđa.

Pročitajte nekoliko korisnih saveta za odabir pravog jastuka. 

 

banner-pillows

Bez obzira na položaj spavanja, pokušajte da održite svoje uši, ramena i kukove u ravni.

Ako spavate na leđima, mali jastuk ispod kolena će umanjiti pritisak na kičmu i povećati potporu usmerenu ka prirodnom zakrivljenju donjeg dela leđa. Jastuk na kojem spavate bi trebalo da bude čvršći i da prati liniju glave, vrata i ramena. Za spavače na leđima preporučuju se kontur jastuci, a mi iz ponude izdvajamo neke od sledećih: Green tea jastuk, Aloe Vera anatomski jastuk, Pure anatomski jastuk i Soft Touch jastuk.

Spavanje na stomaku može stvoriti prevelik pritisak na leđa, jer kičma veoma često stoji u pogrešnom položaju. Tanak, skoro ravan jastuk ispod stomaka i karličnog dela može pomoći da kičma ostane u dobrom položaju. Takođe, sam jastuk na kojem spavate treba da bude nizak i mekši, a preporučuje se i spavanje bez jastuka. Za spavače na stomaku, Mlily je pripremio sledeće jastuke: SilverCare jastuk klasičnog oblika, Tencel jastuk klasičnog oblika i Two Seasons jastuk.

Ako spavate na boku, čvrst jastuk između kolena je odlično rešenje. On će sprečiti Vašu “gornju” nogu da povuče kičmu van poravnanja i smanjiće pritisak na bokove i donji deo leđa. Pokušajte da povučete kolena ka grudima. Jastuk na kojem spavate bi trebalo da održava kičmu u pravilnom poravnanju. Spavači na boku bi trebalo da biraju jastuk srednje čvrstine, a može im odgovarati i anatomski oblik, ali i klasičan oblik (posebno za one koji spavaju sa rukama ispod jastuka). Mlily Vam predlaže neki od sledećih modela: Green tea jastuk, Bamboo set jastuka, Soft Touch jastuk klasičnog oblika ili Soft Touch Plus anatomski jastuk.

 

Ipak, svakako uzmite u obzir i subjektivan doživljaj udobnosti, jer je buđenje bez bolova jednako važno kao i sama prijatnost spavanja.

Ukoliko nikada ranije niste spavali na anatomskom jastuku, a želite da nabavite upravo ovako oblikovan jastuk, imajte na umu da prilagođavanje može trajati i do desetak dana.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *