Odaberite savršen jastuk: Najbitniji je položaj spavanja

Da li Vam se ikada desilo da Vaši prijatelji ili porodica na sva usta hvale kauč, dušek, fotelju ili krevet koji su kupili, a Vama se čini da bi udobnije bilo ležanje na vrhovima naoštrenih koplja?

Ista je stvar i sa jastukom- udobnost je veoma individualna, a ogromnu ulogu igra položaj u kojem spavate, jer položaj vrata ne može biti jednak za spavanje na boku, stomaku ili leđima. Upravo zbog toga Mlily u ponudi ima brojne modele jastuka: anatomske, sečene, punjene, tvrde, meke, više i niže.

Idealan jastuk bi trebalo da podržava prirodnu krivinu vrata, jer položaj vratnog dela kičme snažno utiče i na ostatak kičme, ali i ramena i bokove. Birajte jastuk koji će držati vrat u pravilnom poravnjanju, u ravni sa prsima i donjim delom leđa.

Pročitajte nekoliko korisnih saveta za odabir pravog jastuka. 

 

banner-pillows

Bez obzira na položaj spavanja, pokušajte da održite svoje uši, ramena i kukove u ravni.

Ako spavate na leđima, mali jastuk ispod kolena će umanjiti pritisak na kičmu i povećati potporu usmerenu ka prirodnom zakrivljenju donjeg dela leđa. Jastuk na kojem spavate bi trebalo da bude čvršći i da prati liniju glave, vrata i ramena. Za spavače na leđima preporučuju se kontur jastuci, a mi iz ponude izdvajamo neke od sledećih: Silver kontur jastuk, Cooling kontur jastuk ili iGrow anatomski jastuk.

Spavanje na stomaku može stvoriti prevelik pritisak na leđa, jer kičma veoma često stoji u pogrešnom položaju. Tanak, skoro ravan jastuk ispod stomaka i karličnog dela može pomoći da kičma ostane u dobrom položaju. Takođe, sam jastuk na kojem spavate treba da bude nizak i mekši, a preporučuje se i spavanje bez jastuka. Za spavače na stomaku, Mlily je pripremio sledeće jastuke: Silver jastuk klasičnog oblika ili Cooling jastuk klasičnog oblika.

Ako spavate na boku, čvrst jastuk između kolena je odlično rešenje. On će sprečiti Vašu “gornju” nogu da povuče kičmu van poravnanja i smanjiće pritisak na bokove i donji deo leđa. Pokušajte da povučete kolena ka grudima. Jastuk na kojem spavate bi trebalo da održava kičmu u pravilnom poravnanju. Spavači na boku bi trebalo da biraju jastuk srednje čvrstine, a može im odgovarati i anatomski oblik, ali i klasičan oblik (posebno za one koji spavaju sa rukama ispod jastuka). Mlily Vam predlaže neki od sledećih modela: Sweet dreams jastuk, Cooling Butterfly jastuk ili Larena jastuk.

 

Ipak, svakako uzmite u obzir i subjektivan doživljaj udobnosti, jer je buđenje bez bolova jednako važno kao i sama prijatnost spavanja.

Ukoliko nikada ranije niste spavali na anatomskom jastuku, a želite da nabavite upravo ovako oblikovan jastuk, imajte na umu da prilagođavanje može trajati i do desetak dana.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *