3 stvari o kojima treba da vodite računa kada birate dušek za dete

Kupovina dušeka za dete predstavlja poseban izazov za roditelje, ukoliko uzmemo u obzir koliko kvalitetan san utiče na sveopšte zdravlje organizma. Danas se sve veći broj dece svih uzrasta suočava sa alergijama, astmom, nepravilnim držanjem i krivom kičmom, što se značajno može preduprediti izborom kvalitetne podloge za spavanje.

Deca spavaju duže nego odrasli, pa u zavisnosti od uzrasta, provode između 8 i 10 sati u krevetu. Ukoliko to vreme provode na neudobnim i neodgovarajućim dušecima, dugoročno posmatrano, to može imati negativne posledice na njihovo zdravlje.

Kada birate dušek za dete, veoma je važno da imate na umu da je reč o investiciji koja treba da odgovara potrebama vaših mališana duži vremenski period, tokom kojeg će oni značajno promeniti svoju visinu i težinu. Prema tome, morate uzeti u obzir veličinu, debljinu i kvalitet dušeka, kako biste osigurali njegovu trajnost.

Kako se dušeci za dečije krevete kvalitativno razlikuju i veoma je teško pronaći univerzalan, daćemo vam nekoliko saveta da biste izabrali onaj, koji svojim karakteristikama podržava pravilan razvoj vašeg deteta.

Materijali i sastav od kojih je dušek napravljen

Dušek za dete trebalo bi da ima antialergijska svojstva, kako bi se sprečio razvoj različitih alergija i astme. Zbog toga je važno da vodite računa o sastavu i materijalima od kojih je dušek napravljen. Dušek od memorijske pene ne zadržava grinje i druge alergene, osiguravajući zdravo okruženje za spavanje vašeg deteta.

Kada je reč o materijalima, preporučuje se da izbegavate sintetiku i da birate prirodni tekstil ili kombinaciju veštačkog i prirodnog. To mogu tencel, pamuk, poliester, lateks i aloe vera.
Pored toga, veoma je bitno da materijal prilagodite uzrastu. Naime, za malu decu koja još uvek nemaju izgrađene navike mokrenja, bilo bi poželjno da birate materijale koji se lako suše ili da koristite vodootporne navlake, da biste osigurali trajnost svog dušeka. Dušek napravljen od materijala kao što je tencel izuzetno je dobar za decu koja se znoje tokom spavanja, jer apsorbuju višak vlage onemogućavajući noćno preznojavanje.

Više o uzrocima noćnog preznojavanja i kako da ih predupredite pročitajte u tekstu 5 mogućih razloga zašto se znojite dok spavate i šta da uradite povodom toga.

Balans između mekoće i potpore

Kada birate dušek za dete veoma je važno da on pored udobnosti podržava pravilan položaj tela tokom cele noći. Kod male dece poželjno je da podloga bude tvrđa, tako da pruža adekvatnu potporu kukovima i ramenima, dok kod starije dece, možete birati mekši dušek koji se prilagođava obliku tela.

Ovaj idealan balans moguće je postići kombinacijom memorijske i poliuretanske pene visoke elastičnosti. Poliuretanska pena je visoko kvalitetan materijal koji je dostupan u različitim nivoima debljine i tvrdoće, te je idealna za dečiji krevet. Sa druge strane, memorijska pena zahvaljujući svojoj vazdušastoj strukturi održava prirodan položaj kičme tokom spavanja oslobađajući telo suvišnog pritiska i napetosti.

Dušek od lagane memorijske i nešto teže poliuretanske pene osigurava optimalan nivo udobnosti i tvrdoće. Spavanje na ovakvoj podlozi pored toga što doprinosi da se vaše dete budi energično i raspoloženo, dugoročno doprinosi pravilnom držanju i očuvanju zdravlja kičme.

Termoregulacija

Preduslov dobrog sna je optimalna temperatura tela tokom spavanja. Deca, naročito u pubertetu pojačano se znoje što treba imati u vidu i prilikom izbora dušeka. Danas postoje dušeci koji su izrađeni od posebnih tkanina, zbog čega imaju “letnju” i “zimsku” stranu, koju ćete odabrati shodno godišnjem dobu i temperaturi.

Letnja strana dušeka ima u svom sastavu poseban sloj gela koji sprečava zadržavanje toplote tokom noći i omogućava da se vaše dete probudi sveže i odmorno. Zimska strana dušeka obično je izrađena od baršunastog pliša, koji pruža prijatan osećaj toplote tokom zimskih večeri.

Saznajte više o dušeku Two Seasons, koji zahvaljujući specijalnim vrstama gela ubrizganim u memorijsku penu, obezbeđuje udobnost i čvrst san tokom svih godišnjih doba.

Za kraj – Kako izabrati dušek za dete

Izbor adekvatnog dušeka za dete je od iste važnosti za pravilan razvoj koliko i zdrava ishrana. Ukoliko deca nemaju adekvatnu potporu tokom perioda odrastanja, postoji mogućnost da im se pojave različiti zdravstveni problemi. Pored toga, isprekidan san nepovoljno utiče na koncentraciju, raspoloženje, imunitet i energiju deteta neophodnu za učenje, igranje i odgovaranje na svakodnevne životne izazove.

Sve ovo ukazuje da roditelji moraju posvetiti značajnu pažnju izboru dušeka za dete, kako bi im obezbedili zdrav i miran san.

Danas postoje dušeci specijalno dizajnirani da podrže razvoj deteta od ranog uzrasta, do tinejdžerske dobi. Mlily iGrow dušek je napravljen od troslojnog jezgra, tako da odgovara svim uzrastima, telesnim konstitucijama i položajima tela. Ovaj inovativni dušek je dvostran, što osigurava njegovu dugotrajnost i izdržljivost. Pored toga, zahvaljujući česticama gela ubrizganim u obe strane dušeka, obezbeđuje optimalnu temperaturu tela tokom svih godišnjih doba.

Ukoliko i dalje niste sigurni koji dušek će najbolje odgovarati potrebama vaših mališana, pogledajte celokupan MLILY asortiman i izaberete najbolje za svoju porodicu.