Kada je vreme da promenite jastuk?

jastuk za spavanje

Možda niste znali, ali svaki jastuk ima veoma ograničen životni vek, ma od kojeg god materijala da je sačinjen. Naravno, pored toga što posle izvesnog vremena mogu izgubiti formu i oblik, te prestati da pružaju pravilnu potporu, problem sa „rokom trajanja“ leži u nečemu mnogo opasnijem. Naime, tokom sna u jastucima se skuplja znoj i sitne ćelije kože, što čini idealno okruženje za razvijanje grinja i bakterija.

Bez obzira na to koliko često perete jastučnicu, provetravate sam jastuk ili brinete o prostoriji u kojoj boravite, menjanje jastuka je nezaobilazno.

Različite studije su pokazale da je optimalni životni vek jastuka između dve i tri godine, ali i tu postoje brojne varijacije.

Životni vek vašeg jastuka može produžiti i presvlaka, a posebnu prednost imaju one koje su izrađene od tkanina sa antialergijskim i antibakterijskim svojstvom, kao i one koje omogućuju bolji protok i cirkulaciju vazduha.

Naravno, prednost su i jastuci izrađeni od perivih materijala, ali i oni čija se navlaka može ukloniti.

Svakako, produžetku njegovog trajanja možete doprineti i češćim provetravanjem i jastuka i same prostorije.

Jastuci izrađeni od memorijske i PU pene, pogotovo oni iz komada, duže zadržavaju prirodni oblik, jer se prilagođavaju pritisku i obliku glave.

Takođe, poliuretanske pene nisu pogodne za skupljanje i razvoj mikroorganizama, pa su ovi jastuci odličan izbor za osobe koje pate od alergija, jer se u njima neće nakupiti grinje, bakterije i drugi alergeni.

Za duži vek vaših jastuka, preporučujemo jastučnice obogaćene posebnim tretmanima i svojstvima koja poseduju Aloe vera, bambusova vlakna, materijali koji hlade, prirodni Tencel ili srebrni joni.

Odaberite svoj novi jastuk ovde.