Kako da odaberete idealan jastuk

Danas na tržištu postoji veliki broj različitih jastuka, pa je pravi izazov izabrati onaj koji je idealan za vas. Ovi jastuci se pored fizičkih karakteristika, poput oblika i dimenzija, razlikuju i po sastavu, položaju spavanja kom su namenjeni i dezenima. Ono što je svima zajedničko je cilj da pruže idealnu potporu tokom cele noći, ali svaki od njih je dizajniran tako da odgovori na vaše specifične potrebe. Prema tome, zasigurno postoji onaj koji je napravljen baš za vas, samo treba da ga pronađete. Evo šta sve treba da znate prilikom kupovine idealnog jastuka.

Položaj u kom spavate

Pri izboru jastuka veoma je važno da znate u kom položaju najčešće spavate. Jastuk treba da pruži pravilnu potporu glavi i vratu tokom čitave noći bilo da spavate na leđima, boku ili stomaku.

  • Spavanje na stomaku je veoma nezgodno, jer kičma stoji u neprirodnom, savijenom položaju. Kako bi olakšali pritisak na mišiće kod ovog položaja birajte niske, mekane i ravne jastuke. Preporučuju se jastuci napravljeni od prilagodljive memorijske pene, poput Sweet Dreams Lux livenog jastuka koji nežno sugeriše prirodan položaj tela, eliminišući tačke pritiska i ukočenost.
  • Ako je vaš omiljeni položaj spavanje na leđima trebalo bi da birate kontur jastuke anatomski oblikovane tako da pružaju potporu vratu i ramenima. Ovaj oblika jastuka ima na sredini udubljenje za glavu i visoke krajeve što omogućava pravilan položaj tela i dobru cirkulaciju krvi tokom spavanja. Eukaliptus Anatomski jastuk je idealan za spavanje na leđima, jer je pažljivo oblikovan kako bi držao vratni deo kičme u pravilnom poravnanju i osigurao buđenje bez osećaja bola i ukočenosti.
  • Spavanje na boku zahteva jastuke prilagođene visine i tvrdoće, zbog čega su jastuci napravljeni od memorijske pene savršen izbor. Preporučuju se viši i čvršći jastuci koji popunjavaju prazninu između glave, vrata i ramena čime kičma ostaje u ravnom položaju. Zahvaljujući fleksibilnosti memorijske pene pršljenovi i vrat se oslobađaju pritiska što garantuje udobnost i kvalitetan san.

Zdravstveno stanje

Određeni zdravstveni problemi, poput alergija, astme, problema sa kičmom, nepravilnim držanjem ili hroničnim umorom mogu se rešiti izborom adekvatnog jastuka.

  • Osobe sklone alergijama treba da biraju jastuke od memorijske pene zbog njenih antialergijskih svojstva, te predstavlja nepovoljnu sredinu za razvoj grinja i drugih mikroorganizama.
    Mlily poseduje širok asortiman jastuka različitog sastava koji imaju antiseptično i antimikrobno dejstvo. Kombinacija memorijske pene i eukaliptusa sadržana u Eukaliptus Anatomskom jastuku idealna je za sve one koji brinu o svom zdravlju.
  • Bolovi u vratu i leđima često nastaju ili se mogu pogoršati usled neadekvatnog izbora jastuka. Ukoliko imate ove probleme, preporučujemo vam da kupite jastuk napravljen od fleksibilne memorijske pene koja će držati pršljenove u ravnom položaju tokom čitave noći. Takođe, izbegavajte spavanje na stomaku i mekim jastucima. Anatomski, kontur jastuci smanjiće tenziju u ramenima i vratu, pružajući vam potpun osećaj opuštenosti i ugodnosti.
  • Problemi sa ukočenošću, bolovima u leđima i vratu mogu biti izazvani i nepravilnim dugoročnim sedenjem. Zbog toga je važno da vodite računa o kvalitetu svoje radne stolice ili da nabavite lumbalni jastuk. Mlily lumbalni jastuk idealan je za kancelarijske stolice jer se zahvaljujući livenoj peni visokog kvaliteta savršeno prilagođava konturama lumbalnog dela kičme, eliminišući pritisak, bolove i ukočenost.

Kada je pravo vreme za promenu jastuka?

Jastuk je nešto što koristite svakodnevno, pa je neminovno da će se u jednom trenutku “istrošiti”. Koliko će vaš jastuk trajati zavisi od njegovog sastava, održavanja i vaših navika. Više o tome kada je pravo vreme da promenite jastuk možete detaljno pročitati ovde.

Zaključak

Jastuk nije još jedan aksesoar kojim treba da ukrasite svoju spavaću sobu, već saputnik od kog umnogome zavisi kvalitet vašeg života. Prema tome, kupovina jastuka zaslužuje svu vašu pažnju i vreme.

Ukoliko i dalje niste sigurni koji jastuk bi najbolje odgovorio na vaše potrebe, kontaktirajte nas i rado ćemo vam pomoći da napravite najbolji mogući izbor.