Kako da održavate svoj dušek: trikovi koji štede vreme i novac

Kupovina novog dušeka je vredna i isplativa investicija. Međutim, da biste osigurali dugotrajnost svog dušeka veoma je važno da ga pravilno održavate. Dušeci koji nisu napravljeni od kvalitetne memorijske pene tokom vremena upijaju čestice prašine, nečistoće i znoj, koji mogu izazivati brojne zdravstvene probleme. Pored toga, dušek se “troši”, gubi čvrstinu i nakon određenog perioda prestaje da pruža kvalitetnu potporu telu. Ovo izaziva umor nakon spavanja, ukočenost, bolove u vratu i leđima. Kako biste sve ovo sprečili počnite da primenjujete nekoliko jednostavnih trikova koji će osigurati trajnost vašeg dušeka.

1. Usisavanje

Jednostavan način da uklonite prašinu iz svog dušeka je detaljno usisavanje. Bez obzira kakav usisivač imate ovo je idealan način za uklanjanje prašine, dlaka i svih ostalih neprimetnih čestica koje su se nakupile na površini. Posebno obratite pažnju na usisavanje ivica i šavova, jer se tu nalazi najviše skrivene prašine. Dugotrajno udisanje ove nečistoće može izazvati različite oblike alergija, pa je najbolje da usisavate dušek jednom u tri meseca.

2. Soda bikarbona

Zahvaljujući svojoj višestrukoj primeni sodu bikarbonu nazivaju magičnim praškom. Ova supstanca ima neverovatnu moć uklanjanja bakterija, pa je veoma korisno sredstvo za čišćenje. Jednostavnim posipanjem površine dušeka sodom bikarbonom, ne samo da se sprečava širenje različitih mikroorganizama, već se neutrališu neprijatni mirisi vraćajući dušeku svežinu. Potrebno je da ostavite prašak da deluje do pola sata, a zatim ga usisajte. Postupak obavezno ponovite i na drugoj strani dušeka.

3. Provetravanje

Dušeci izrađeni od memorijske pene zahvaljujući svom jedinstvenom sastavu ne zadržavaju mikroorganizme, te prilikom njihovog održavanja nećete imati puno posla. Povremenim provetravanjem jezgra vaš dušek će zadržati neophodnu svežinu, što je jedan od razloga zbog kog se mnogi pri kupovini dušeka odlučuju baš za ovakav proizvod.

4. Sredstvo za uklanjanje fleka

Jedna od najčešćih grešaka prilikom čišćenja dušeka je posipanje sredstva za uklanjanje fleka i vode po samoj površini dušeka i kružno trljanje krpom. Na ovaj način vlakna materijala od kojih je dušek napravljen upijaju fleku i ona ostaje fiksirana za podlogu. Zbog toga je najbolje da fleku uklonite nanošećem sredstva za čišćenje na mokru krupu i lagano utapkavate isflekano mesto. Tvrdokorne fleke možete skidati i smesom od deterdženta za suđe i hidrogena u razmeri 1:2.

Takođe, ako je vaš dušek napravljen od memorijske pene trebalo bi da znate da ga posipanjem vode direktno na površinu možete oštetiti. Naime, zbog jedinstvenog ćelijskog sastava pena tretirana vodom može izgubiti svoj oblik i prilagodljivost.

5. Rotiranje dušeka

Kako biste produžili rok trajanja svom dušeku poželjno je da ga okrećete na drugu stranu. Optimalan period rotiranja dušeka od memorijske pene je na šest meseci, da bi se pritisak ravnomerno raspoređivao i održao volumen. Prema tome, ukoliko niste nikada rotirali svoj dušek, trebalo bi to da uradite da biste mu povećali udobnost.

6. Naddušek

Kupovina naddušeka je praktičan i ekonomičan način da svom dušeku povećate udobnost. Naddušek je glavni izbor mnogih jer je lak, jednostavno se odlaže, pa ga možete koristiti i za kaučeve, ležajeve na razvlačenje ili na putovanjima.

Mlily asortiman ima bogatu ponudu naddušeka izrađenih od memorijske pene, koji su pored mekoće i prilagodljivosti, otporni na grinje, bakterije i druge mikroorganizme. Mlily Silver naddušek mnogi biraju kao idealno rešenje u povećavanju kvaliteta starog dušeka, jer zahvaljujući memorijskoj peni debljine 5cm, pruža potporu celom telu redukujući pritisak podloge na mišiće.

7. Navlake

Još jedan trik koji vam može pomoći da zadržite čistoću svog dušeka je korišćenje navlaka. Navlake pored toga što štite vaš dušek od površinskih fleka, zahvaljujući jednostavnom mašinskom pranju osiguravaju svežinu i prijatan miris površine na kojoj spavate.

Večina Mlily proizvoda dolazi sa navlakom od visokokvalitetnog materijala koju jednostavno možete skinuti i oprati u veš mašini. Celokupan Mlily asortiman pogledajte na sledećem linku.

8. Birajte kvalitetan dušek

Dugovečnost svog dušeka možete osigurati kupovinom kvalitetnog proizvoda od memorijske pene. Ovi dušeci zahtevaju minimalno održavanje jer pena nije pogodna sredina za razvoj mikroorganizama i ne zadržava grinje. Prema tome, umesto čestog čišćenja dovoljno je da svoj dušek od memorijske pene povremeno provetrite i da redovno perete navlake.

Pored toga, rotiranjem dušeka od memorijske pene tokom vremena, pritisak se pravilno raspoređuje i volumen proizvoda ostaje nepromenjen. Pa ovo svojstvo memorijske pene osigurava dugotrajnu potporu telu.

Mlily dušeci izrađeni su od najkvalitetnije memorijske pene, napravljene u skladu sa najvišim međunarodnim standardima. Većina naših proizvoda dolazi u navlaci koja je mašinski periva i izrađena od visokokvalitetnih materijala. Takođe, na svakom našem proizvodu je naznačeno detaljno uputstvo za pravilno održavanje.

Pogledajte ceo Mlily asortiman dušeka na sledećem linku.