Kako (ne)spavanje utiče na imunitet

Spavanje je osnovna potreba čoveka, poput uzimanja vode ili hrane. Kao što preskakanje obroka, nezdrava ishrana, prevelike ili premale količine hrane mogu ugroziti sveopšte zdravlje, tako i navike spavanja imaju veliki uticaj na organizam. Brojna istraživanja su pokazala da kvalitet sna ili nedovoljno spavanje čine čoveka podložnijim različitim upalama, infekcijama, virusima, hroničnim oboljenjima, ali i značajno smanjuju sposobnost organizma da se izbori sa različitim bolestima. To je razlog zašto lekari uvek preporučuju kvalitetan odmor kao glavni lek u jačanju imunog sistema.

Nedostatak minerala i vitamina

Istraživanje koje su obavili američki naučnici pokazalo je da osobe koje spavaju u proseku pet sati dnevno, imaju za 51% veći rizik od nastanka bilo koje vrste infekcije, gripa ili upale pluća. Kako pokazuju studije Američkog udruženja za ishranu, nedostatak kvalitetnog sna je jedan od uzroka deficita važnih minerala i vitamina u telu, koji štite organizam u borbi protiv bolesti. Reč je o vitaminima A, D, B1, magnezijumu, kalcijumu, cinku i fosforu. Zbog toga se u slučajevima dugoročnih problema sa snom, preporučuje pojačan unos vitamina i minerala kroz ishranu ili suplementaciju.

Uticaj (ne)spavanja na hormone

Tokom spavanja smanjuje se nivo kortizola, hormona stresa, te je telo fizički i psihički spremnije da se bori sa različitim bolestima. Povećano lučenje kortizola uslovljeno nedovoljnim spavanjem slabi telo i čini ga podložnim za upalne procese. Stručnjaci ističu da su upravo takva zapaljenja uzrok mnogih autoimunih bolesti, artritisa, bolesti srca i dijabetesa.

Poremećaj kortizola utiče i na rad T-ćelija, čija je uloga da pronalaze i uništavaju patogene u organizmu. T-ćelije deluju kao odbrambeni mehanizmi koji se regenerišu tokom sna što doprinosi njihovoj efektivnosti u borbi sa bolestima. Nadalje, telo tokom sna proizvodi više citokina koji pokreće imunološku reakciju organizma kada dođe do bolesti.

Metabolički problemi uslovljeni nedostatkom sna

Mnoga istraživanja proučavala su povezanost lošeg ili nedovoljnog spavanja sa gojaznošću, srčanim oboljenjima, dijabetesom i različitim metaboličkim bolestima. Naime, manje od osam sati sna dnevno negativno utiče na mikrobe u želucu što dovodi do usporavanja metabolizma.

Pored narušenog bioritma, hronično nespavanje sa sobom nosi preskakanje obroka, “noćno” grickanje i nezdrave životne navike. Zbog toga je sve ovo često praćeno povećanom ili smanjenom potrebom za hranom, što doprinosi razvoju problema sa kilažom i ličnom nezadovoljstvu. Više o ovoj temi možete pročitati u blogu Kako spavanje utiče na gubitak kilograma.

Kako povećati kvalitet sna?

Menjanje vaših navika jedan je od glavnih preduslova kvalitetnijeg spavanja koje dovodi do jačanja imunog sistema i prevencije brojnih bolesti. Postoji nekoliko načina da povećate kvalitet sna:

  • Uspostavljanje rutine spavanja – podrazumeva da se potrudite da svaki dan ležete i da se budite u isto vreme. Na ovaj način vaš organizam će početi prirodno da oseća umor, te nećete imati probleme da zaspite.
  • Optimalna količina sna – zavisi od vaše starosti, zdravstvenog stanja i aktivnosti u toku dana. Svakako, stručnjaci savetuju između 7 i 9 sati sna za odrasle osobe.
  • Kvalitetan dušek i jastuk – udobnost podloge za spavanje umnogome određuje kvalitet vašeg sna. Neretko se dešava da ljudi uprkos dovoljnoj količini sna, osećaju bolove i umor kada se probude. Uzrok toga su neudobni dušeci i jastuci, koji telu ne pružaju adekvatnu potporu, zbog čega mišići trpe pritisk i tokom sna.

Imajući na umu ove savete počnite postepeno da menjate svoje životne navike kako biste osnažili svoj imunitet. Odabir kvalitetne podloge za spavanje svakako će doprineti tom procesu. Mlily proizvodi izrađeni su od najkvalitetnije pene, specijalno dizajnirane da vam pruži jedinstven osećaj udobnosti tokom cele noći. Pogledajte celokupan asortiman ovde.