Kako živeti i mirno spavati sa prolećnim alergijama

Stiže nam proleće, lepo vreme, bujanje prirode, ali sa njom i prolećne alergije sa svim svojim komplikacijama i neprijatnostima. To je vreme kada drveće i trava otpuštaju polen koji, kada dođe do našeg nosa, izaziva imuni sistem da reaguje antitelima. Čitav proces prati i lučenje histamina – supstance koja ulazi u krvotok što uzrokuje dobro poznate simptome alergije: suzne oči, kijavicu, nadražen nos i curenje, pritisak u sinusima. Zato su lekovi iz grupe antihistaminika glavni u borbi protiv prolećnog bujanja prirode.

Iako na prvi pogled simptomi deluju da nisu posebno strašni, ljudi sa sezonskim alegrijama dobro znaju da je to vreme kada kvalitet života drastično opada. Samo navedeni simptomi zahtevaju da u svakom trenutku imate maramice pri ruci, kapi za oči i nos, pumpice za bronhitis i to samo za blaže oblike.

Čak i da se uticaj prolećne alergije završi na pomenutim problemima, to je sasvim dovoljno da vam poremeti normalno funkcionisanje. Na žalost, alergije mogu da imaju i mnogo veći uticaj. Pojava alergija može uticati na mogućnost uživanja u brojnim aktivnostima na otvorenom, jer morate da izbegavate određene dane ili delove dana kada je koncentracija polena najveća. Tome dodajte i činjenicu da problemi sa disanjem izazvani alergijama utiču na celo telo, pa bavljenje sportom i rekreacija postaju skoro nemogući.

Društveni život jednako može da trpi. Nikom nije prijatno da sa kijavicom, suznim očima i neumoljivim curenjem nosa ide među ljude.

Uticaj alergije na disanje tokom dana i noći

Dugoročnija iritacija nosa izazvana prolećnim polenom povećava rizik od hronične upale sinusa, kao i pojave astme ili asmatičnih napada. Na udaru alegrije je i spavanje. U proleće može postati izazov da se utone u san kada neprestano kijamo ili se borimo sa kašljem i suznim očima. Ali mukama tu nije kraj.

Kada zaspimo velika je šansa da ćemo hrkati što smanjuje mogućnost potpunog odmora tokom sna, a još ako krevet delimo sa partnerom najverovatnije da će i on trpeti. Problemi koji se ponavljaju iz noći u noć vremenom će dovesti do opšte lošeg stanja, umora, nedostatka koncentracije, čak i jednostavna svakodnevna komunikacija može da postane izazov.

Narušeno opšte stanje tela i uma, smanjene kognitivne sposobnosti narušavaju ne samo kvalitet žvota već i mogućnost da svoje poslovne obaveze obavljamo na željenom nivou. U tom slučaju potraga za rešenjem postaje ne samo nephodna već i ključna.

Kako se boriti protiv prolećne alergije

Osnovni simptomi prolećne alegrije mogu se rešavati uobičajenim sredstvima koje smo već spomenuli: kapi za nos i oči, pumpice, izbegavanje izlaženje u vreme velike koncentracije polena i drugo. Takođe, pomažu i određene navike u ponašanju kao što je:

  1. prolećno veliko spremanje kuće
  2. provera koncentracije polena u vazduhu pre izlaska napolje
  3. pranje kose kad se vratite kući jer se u njoj skupljaju alergeni
  4. često usisavanje, brisanje prašine
  5. izbegavanje sušenja odeće napolju

Uz ove navike i odgovarajuća sredstva za suzbijanje simptoma prolećne alergije, od velike pomoći može biti i odabir kvalitetnih dušeka, naddušeka i jastuka. Najbolje je birati one izrađene od memorijske pene.

Zašto je memorijska pena najbolje rešenje protiv alergija

Spavanje na dušeku ili jastuku koji pružaju dobru potporu celom telu, dovoljnu čvrstinu, ali i prozračnost svakako su važni kriterijumi, ali svima koji se bore sa prolećnom alergijama mnogo je važnija činjenica da memorijska pena ima antialergijsko svojstvo. To znači da je po svojim osobinama nepovoljno okruženje za razvoj grinja, bakterija, gljivica i drugih mikroorganizama.

Kako tačno, možete se zapitati?

Memorijska pena napravljena je od poliuerana koji je po svojim karakteristikama i gustini otporan na alergene, ne dozvoljava da mikroorganizmi i grinje ulaze duboko u sastav dušeka. Ostajući na površini svi alergeni mogu lako i brzo da se uklone usisavanjem ili pranjem navlake u mašini za veš.

Neki proizvodi od memorijske pene obogaćeni su prirodnim Tencelom koji sprečava stvaranje vlažnog okruženja i pomaže lakšem protoku vazduha, kao što je naš iGrow liveni Tencel jastuk.

Na sreću, memorijska pena je odlično rešenje i za udobnost. Pruža potporu celom telu, posebno kada su dušeci izrađeni od više slojeva. U zavisnosti od dizajna, izrađuju se dušeci različitih tipova koji pružaju dodatnu elastičnost ili mekoću, određeni tipovi pospešuju termoregulaciju, a neki mogu da imitiraju svojstva prirodnog lateksa.

Udobnost i miran san kao glavna asocijacija na proleće

Mnogi od nas se raduju dolasku proleća, ali ima i onih koji očekuju velike izazove i borbu sa gomilom neprijatnosti. Jedan od izazova je i kako obezbediti uslove za koliko-toliko normalan život u vreme kada alergije utiču na sve aspekte života. Ali sada kada znate koje su sve mogućnosti, kada znate da postoje dodatna rešenja koja ne zahtevaju da se odreknete udobnosti, pozivamo vas da pogledate MLILY asortiman.

Pronaći ćete jastuke, dušeke i naddušeke koji će vam obezbediti potrebnu udobnost, ali će isto tako pomoći da lakše prebrodite prolećne alergije i ipak uživate zajedno sa svojom porodicom i prijateljima.