Šta je beauty sleep i na koji način utiče na nas?

mlily

Da nekoliko uzastopnih neprospavanih noći direktno utiču na naš fizički izgled možemo zaključiti i sami: lice nam postaje bleđe, obrazi upali, oči crvene, a podočnjaci izraženi. Budimo se naduvenog lica i zgrčenih mišića, stvarajući tako napet i umoran, te neprivlačan izraz lica. Zašto je to tako i kako san u stvari utiče na naš fizički izgled? Da li dobar san zaista može da nas učini lepšim? I da li, vođeni tom logikom, beauty sleep zaista deluje?

Kvalitetan san = beauty sleep

Beauty sleep, u bukvalnom prevodu “san za lepotu”, je pojam koji se često koristi u industriji lepote, a odnosi se na kvalitetan san koji nam obezbeđuje mladolik i lep izgled, odnosno san koji omogućava našoj koži i telu da se regenerišu tokom noći.

Da beauty sleep zaista deluje i da su nedostatak sna i fizički izgled u bliskoj vezi potvrđuju brojna istraživanja, među kojima je i eksperiment sproveden na Univerzitetu u Stokholmu. U spomenutom istraživanju učesnici su imali zadatak da se fotografišu nakon nekoliko vezanih prospavanih, ali i neprospavanih noći (u identičnim uslovima, pod istim uglom, osvetljenjem), a zatim su te slike prikazivane drugim licima koja su imala zadatak da odaberu onaj portret koji im je lepši i dopadljiviji. Pogađate da je većina učesnika upravo birala fotografije učesnika uslikane nakon nekoliko vezanih noći kvalitetnog, prospavanog sna.

Zašto je to tako?

Kada tokom noći uđemo u takozvani “duboki san” naše telo (tačnije hipofiza) oslobađa hormon rasta koji pomaže u stimulaciji proizvodnje novih ćelija kože i na taj način regeneriše one oštećene i izumrle ćelije na njenoj površini. Dok spavamo naše telo takođe podstiče proizvodnju kolagena – ključne supstance koja usporava proces starenja kože, što direktno utiče da nam koža izgleda mlađe, svežije i bude mnogo elastičnija.

Kako loš san utiče na lepotu?

Nedostatak sna, s druge strane, u direktnoj je vezi sa proizvodnjom i redukcijom hormona stresa (kortizola): što kvalitetnije spavamo, to je nivo ovog hormona niži, dok u suprotnom, nivo kortizola ostaje visok i stvara tako dodatan stres na organizam, pogotovo na kožu. Budući da kortizol učestvuje u razgradnji kolagena i elastičnih vlakana u koži, što je on prisutniji, to je naša koža podložnija stvaranju bora, starenju i gubljenju elastičnosti.

Kako obezbediti kvalitetan san za lepotu?

Kako bismo održali kožu lica zdravom i lepom neophodan nam je kvalitetan san, to se prvenstveno odnosi na dužinu sna (preporučena dužina spavanja je 7-9 sati), ali i na vreme provedeno u spokojnom, neometanom snu. S tim u vezi jako je važno da obezbedimo uslove koji će nam to i omogućiti:

  • Jedite umereno pred spavanje: Unošenje masne i teške hrane pre spavanja može uticati na nemirno spavanje, dok će prevelik unos tečnosti uticati da često ustajete tokom noći i tako prekidate Vaš ciklus spavanja. Preporuke su da u satima pred odlazak u krevet konzumirate lakšu hranu poput voća i povrća, te da unesete jednu čašu vode. Ovako ćete se dovoljno okrepiti, ali i obezbediti Vašem telu neophodnu količinu tečnosti pred san.
  • Dodatno nahranite kožu: Vitamini mogu igrati važnu ulogu u tome koliko i kako spavamo. Prema istraživanjima 5 ključnih vitamina za kvalitetan san su vitamini D, E, C, B6 i B12. Ponekad uravnotežena i zdrava ishrana jednostavno nije dovoljna, te je neophodno pribeći i dodatnoj suplementaciji kako biste postigli željeni cilj. Pored benefita za dobar san, vitamini imaju pozitivne efekte i na Vašu kožu, kao što su sprečavanje bora, regeneracija kože, proizvodnja kolagena i mnogi drugi.
  • Birajte svilenu posteljinu: Svilena posteljina omogućava koži da nesmetano diše i oslobađa toksine, dok sa druge strane sprečava da se osetljiva koža dodatno iritira grubim materijalima. Vodite računa da redovno menjate posteljinu (pogotovo jastučnicu) kako Vam prljavština ne bi dodatno iritirala lice.
  • Birajte jastuk i dušek prema Vašim afinitetima: Odabirom adekvatnog dušeka i jastuka priuštićete sebi udobnost i mekoću, a samim tim i kvalitetan san. Kada govorimo o lepoj i odmornoj koži lica, predlažemo Vam da birate jastuke koji su izrađeni od memorijske pene, budući da se ona prilagođava pokretima Vaše glave, ne pritiskajući dodatno kožu lica i krvne sudove, što Vam obezbeđuje da krv nesmetano teče do ćelija kože dopremajući joj neophodnu dozu kiseonika za svež i hidriran izgled nakon sna.

Kvalitetna memorijska pena takođe poseduje posebna hiperalergijska svojstva, tako da ne morate dodatno brinuti ni o crvenilu, niti svrabu i isušenoj koži koja se često javlja usled različitih alergija izazvanih grinjem i prašinom. 

Ukoliko ste u potrazi za Vašim idealnim jastukom pročitajte naš prethodni blog ovde.

U našoj ponudi pored jastuka od najkvalitetnije memorijske pene, pronaći ćete i najbolje dušeke i naddušeke. Obezbedite sve što Vam je potrebno za Vaš beauty sleep i budite se lepi, odmorni i nasmejani.