Vaša spavaća soba je minijaturna? Pretvorite to u prednost!

minijaturna spavaca soba

Ukoliko Vašoj spavaćoj sobi fali par kvadrata kako bi izgledala baš onako kako ste zamislili, nemojte brinuti! Ukoliko se svi elementi uklope dobro, čak i najminijaturnija spavaća soba može izgledati kao iz bajke.

Iako možda maštate o gigantskom krevetu, čupavom tepihu, ogromnom plakaru i baršunastoj fotelji za čitanje, ne predajte se- pogledajte nekoliko savršenih primera koji pokazuju koliko su mašta i dobra organizacija važni.

  • Ogledala će ostaviti utisak dubine: Korišćenje ogledala će vizuelno povećati spavaću sobu zbog svoje jedinstvene uloge “lažnog prozora”. Pokušajte sa grupom manjih ogledala različite veličine, jer to neće doprineti samo doživljaju prostora, već će biti i jedinstven dekorativni detalj.
  • Pametno skladištenje je veoma važno: Male spavaće veoma često mogu biti problematične za odlaganje stvari. Zato pametno iskoristite svaki milimetar prostora. Zanimljive činije, šarene ukrasne kutije, montažne fioke ili viseći “džepovi” za odlaganje su odličan izbor. Takođe, nemojte zaboraviti i na prostor ispod kreveta- pogotovo kada je u pitanju odeća ili stvari koje koristite samo sezonski.
  • I osvetljenje je bitno: Dobro osvetljenje može značajno promeniti doživljaj čitave prostorije. Meka svetlost koja dopire iz više uglova Vaše sobe će zamutiti ivice prostorije i učiniti da ona izgleda veće. Pokušajte sa sijalicama koje daju žutu svetlost, umesto bele. Odlična ideja su i lampe sa abažurom koji neće propuštati previše svetlosti, ali i plafonjere od tamnijeg stakla.
  • Pastelne boje otvaraju: Stvorite iluziju većeg prostora korišćenjem ograničene palete boja. Iako tamno ljubičasta, noćno plava ili tamno smeđa boja deluju kao dobar izbor, verujte da baš i nije tako, kada su u pitanju male prostorije. Pokušajte sa nežnim nijansama ružičaste, krem, žute ili narandžaste, odnosno kombinacijom ovih boja. Što su boje sličnije, to će ćoškovi sobe delovati mekše i neprimetnije i samim tim stvoriti iluziju većeg prostora. Ipak, potpuno je dozvoljeno da ubacite po koji detalj u omiljenim jarkim bojama, dokle god te boje ne ističu ivice sobe.
  • Dajte svom stolu duplu namenu: Umesto klasičnog noćnog stočića i radnog stola pokušajte da nađete zlatnu sredinu. Manji radni sto koji stoji tik uz krevet može imati duplu namenu- noću je idealan za odlaganje knjige, držanje čaše vode ili alarma, a uz odgovarajuću stolicu postaje i sasvim funkcionalan radni sto.